We kunnen gerust stellen dat houtschroeven samen met de zogenaamde spaanplaatschroeven tot de vaakst gebruikte schroeven in de praktijk behoren. Voor beide namen geldt bovendien dat ze niet zelden door elkaar worden gebruikt terwijl dat uiteraard helemaal niet terecht is. Dit gezegd hebbende is dit vooral het gevolg van het feit dat de eigenschappen van beiden vrij dicht tegen elkaar aan zijn gelegen. Bij het gebruik van deze schroeven is het altijd van belang om ook rekening te houden met de verschillende soorten koppen waarvan sprake is. In ieder geval, ben jij van plan om gebruik te maken van dergelijke schroeven? Dan spreekt het voor zich dat je ontzettend graag te weten zal willen komen welke eigenschappen evenals voordelen er nu precies aan verbonden zijn. 

Wat zijn houtschroeven nu precies? 

Voor houtschroeven geldt dat ze zoals de naam eigenlijk al wel een beetje weggeeft schroeven zijn welke zich optimaal lenen voor het realiseren van een verbinding van hout. Het is in de praktijk onder meer mogelijk om ze te gebruiken om hout op ander hout te bevestigen. Dit gezegd hebbende kan je ze bijvoorbeeld eveneens gebruiken voor het schroeven van deurklinken of sloten op hout. Bovendien is het zo dat er in de praktijk kan worden vastgesteld dat dergelijke schroeven zeer regelmatig worden gebruikt in combinatie met pluggen. Er zijn tal van verschillende soorten exemplaren van dit type schroef op de markt terug te vinden welke stuk voor stuk over hun eigen toepassing(en) beschikken. Het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden.

Verschillen met spaanplaatschroeven 

Zoals in de inleiding van deze pagina al aangehaald kan er tot de conclusie worden gekomen dat houtschroeven enerzijds en spaanplaatschroeven anderzijds over sterk gelijkaardige eigenschappen beschikken. Dit gezegd hebbende is het zo dat er toch wel degelijk ook sprake is van bepaalde verschillen. De belangrijkste verschillen waar je rekening mee moet houden zijn de volgende: 

  • Spaanplaatschroeven hebben een scherpere schroefdraad; 
  • Voor schroeven in pluggen is een gewone houtschroef een betere keuze;

Niet alleen de verschillen in eigenschappen tussen de schroeven op zich zijn van belang om rekening mee te houden. Bovendien is het immers ook zo dat je zeker ook de nodige aandacht zal willen besteden aan de verschillen op het gebied van koppen waar gebruik van kan worden gemaakt. Ook hierover vertellen we je graag meer met de hieronder terug te vinden informatie.

Wat moet je weten over de verschillende koppen?

Ben je van plan om voor één of meerdere karweien gebruik te gaan maken van houtschroeven? Dan zal je zeker ook rekening willen houden met de verschillen waarvan sprake is tussen de diverse koppen. Wat deze verschillende koppen betreft kan je meer concreet denken aan de onderstaande:

  • Een platkop;
  • Een bolkop;
  • Een lenskop;

Niet alleen geldt voor houtschroeven dat er een keuze kan worden gemaakt tussen diverse kopvormen, daarnaast is er ook een onderscheid tussen diverse schroefkoppen. In het merendeel van de gevallen is het zo dat de beschrijving ‘torx’ of ‘PZ’ aangeeft. Voor torx geldt dat ze de bekende stervormige kop is. De PZ staat op haar beurt dan weer voor pozidrive en is de uiteraard zeer bekende kruiskop. Er zijn dus hoe dan ook best wel wat zaken om rekening mee te houden!Advies nodig? Vraag het aan de specialisten van Helix Schroeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *