Je hebt een prachtig schilderij gekregen of gekocht en je gaat op zoek naar een mooie lijst voor je nieuwe aanwinst. In je zoektocht kom je tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt in de materialen waar de schilderijlijst van is gemaakt terwijl er ook een gigantische keuze is in verschillende soorten kleuren. Het glas is eveneens een belangrijk onderdeel van de lijst en ook de keuze in verschillende soorten glas is zeer breed. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Artglass. Maar wat zijn de voor- en nadelen van Artglass? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Wat is Artglass?

Artglass wordt ook wel museumglas genoemd en deze glassoort kom je dus vaak tegen wanneer je een museum bezoekt. De schilderijen in het Rijksmuseum zijn voor een groot deel voorzien van een schilderijlijst met speciaal Artglass. Terwijl je dat tijdens een bezoek aan het museum waarschijnlijk nooit is opgevallen. Goed museumglas is namelijk nauwelijks te zien!

Antireflectered en helder glas in een schilderijlijst

Artglass is in de basis antireflecterend en helder. Dat houdt in dat je het glas niet of nauwelijks ziet. Dat is een groot voordeel, want het laatste dat je wilt is dat je kunstwerk minder goed te zien is, omdat lichtbronnen zoals zonlicht voor vervelende reflecties zorgen. Dat doet afbreuk aan het kunstwerk dat je hebt ingelijst. Wanneer lichtbronnen of andere reflecties in het glas te zien zijn, is de kans groot dat er geen museumglas is gebruikt. 

UV-werend glas

Een kunstliefhebber maakt zich al snel zorgen over verkleuringen en verbleking van het kunstwerk dat ze hebben laten inlijsten, maar door het schilderij in te laten lijsten in een schilderijlijst met museumglas kun je dit probleem voorkomen. In de regel is Artglass namelijk UV-werend. Met dank aan een speciale coating die op het glas wordt aangebracht. Ondanks dat hier wel sprake kan zijn van verschillende gradaties. Zo is er museumglas dat 90% tot zelfs 99% UV-werend is. Het is goed om aan de lijstenmaker te vragen hoe goed UV wordt geweerd door het museumglas dat is gebruikt.

Een nadeel van UV-werend museumglas is dat de speciale coating voor een weerspiegeling in een bepaalde kleur zorgt. Afhankelijk van voor hoeveel procent museumglas UV-werend is kan de weerspiegeling paars, groen, oranje of geel kleuren.

Schilderijlijst met Artglass is niet goedkoop

Een nadeel van museumglas is dat een vrij pittige investering is. Zo fors dat zelfs lang niet alle musea voor lijsten met speciaal Artglass kiezen. Toch is het een investering die het meer dan waard is. Je houdt het kunstwerk namelijk zo goed mogelijk in de originele staat. Verkleuringen en verblekingen kunnen niet of nauwelijks optreden terwijl museumglas er ook voor zorgt dat je optimaal van het schilderij kunt genieten. Een schilderij dat goed beschermd is en na jaren nog vrijwel in de originele staat verkeerd is en wordt natuurlijk ook steeds meer waard. Dus de investering zou je feitelijk ook weer kunnen terugverdienen als je voor een mooie schilderijlijst met museumglas kiest. Wist je trouwens dat je bij Verno ook andere lijsten op maat bestellen kunt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *