Een standaard verlichtingsplan bestaat vaak, voornamelijk uit inbouwspots door het hele huis met een paar kenmerkende hangers die zijn opgehangen. Het probleem hiermee is dat elk hoekje en gaatje er hetzelfde uitziet en aanvoelt. Er zijn geen functies, geen focuspunten en geen intrigerende plekken waar het oog op kan landen. In dit artikel lees je waar je op moet letten wat betreft verlichting, maar ook welke stopcontacten handig zijn en waarom, zoals bv een opbouw of een inbouw stopcontact.

De verandering

Er is een mentaliteitsverandering nodig van “laten we elke ruimte gewoon van bovenaf verlichten met downlights” naar “hoe kan ik momenten in elke ruimte creëren door specifieke kenmerken te benadrukken en de juiste sfeer te creëren.” Voordat je aan een lichtplan begint, moet je eerst deze vragen beantwoorden.

Wat is jouw unieke stijl?

Begin met het onderzoeken van verschillende interieurstijlen. Pinterest is een geweldige plek om te kijken. Beperk het tot je favoriete 2-3 stijlen. Deze combinatie van stijlen vormt de basis van jouw unieke stijl. De volgende stap is het analyseren van de afbeeldingen van deze verschillende stijlen die je hebt gekozen, en als je naar de verschillende interieurelementen kijkt, begin je kenmerken te definiëren waar je van houdt en waar je niet van houdt. Als je bijvoorbeeld naar verlichting kijkt, vraag jezelf dan af welke stijl hangers in deze afbeeldingen worden gebruikt; modern, traditioneel, een combinatie van beide? Wat is de algehele helderheid van de stijl, is het helder en fris, zwak en humeurig of een beetje van beide? Nadat je de verschillende ontwerpelementen hebt geanalyseerd, schrijft dan een korte zin op die jouw unieke stijl samenvat. Neem ten minste drie beschrijvende woorden op, zoals elegant, funky, casual, glamoureus enz.

Wat is de sfeer van elke ruimte?

Maak een lijst van de verschillende ruimtes in uw huis. Noteer onder elke ruimte drie woorden die beschrijven hoe je wilt dat die ruimte aanvoelt. De hoofd slaapkamer kan bijvoorbeeld worden omschreven als elegant, casual en gezellig, en de hoofd badkamer kan elegant, casual en fris zijn. Hou rekening met de stijl ook hoeveel stopcontacten je wil en waarvoor je ze wil gebruiken, zo kan het handig zijn om in je werkkamer of woonkamer een usb stopcontact te hebben aangezien je daar het meest je telefoon gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *