Een goede trapleuning kopen is onmisbaar in elke woning met meerdere verdiepingen. Niet alleen voorkomt deze steun ongelukken bij het traplopen, maar ook kan zij een fraaie toevoeging zijn aan je interieur. Het komt daarbij aan op het maken van de juiste keuzes.

Diverse materiaalsoorten

Eén van de belangrijkste keuzes die je maakt, is die van het materiaal van je trapleuning. Je kunt kiezen tussen een roestvrijstalen trapleuning, een trapleuning zwart, een leuning van kunststof of toch ‘gewoon’ een leuning van hout. Alle materialen hebben hun eigen voordelen. Roestvrijstaal is bijvoorbeeld makkelijk te onderhouden, het buigbare kunststof is zeer geschikt voor wenteltrappen en een keuze voor hout is een keuze voor een klassieke uitstraling. 

Houtsoorten

Hout is mede om deze reden nog altijd het meest populaire materiaal. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor grenen-, beuken- of eikenhout. Maar ook exotischer soorten als Iroko, Mahonie of Rubberwood zijn zeer geschikt voor het maken van een trapleuning. Je keuze zal er allicht ook vanaf hangen of je de trap (dekkend) wil schilderen, of gaat kiezen voor een blanke lak of olie. Voor deze laatste optie zijn vooral eiken- en beukenhout zeer geschikt.

Kunststof

Een kunststof leuning heeft diverse voordelen. Het is relatief goedkoop en bovendien makkelijk te installeren. Door de buigzaamheid zijn deze leuningen zelfs op lastige plekken goed te plaatsen. Ook is kunststof zeer geschikt om te gebruiken op vochtige plekken. Middels het uitgebreide kleurenpalet heb je bovendien op dit gebied eveneens genoeg keuze.

Vorm en model

Na het kiezen van materiaal en kleur, is het tijd om je leuning verder te stylen. Kijk daarbij eerst naar de vorm, want deze moet aangepast zijn aan die van de trap. Dit om te voorkomen dat de leuning bij elke trede op een andere hoogte hangt, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Als vuistregel is het goed om aan te houden dat de leuning bij elke trede op heuphoogte moet hangen.

Voor wat betreft het model bestaan de standaard keuzes uit een rond model, een rechthoekig model en een zogenoemd sleutelgatmodel. De ronde vorm is het populairst, maar een strakke, rechthoekige leuning of juist een klassieke, ‘jaren ’30’ sleutelgat leuning past misschien wel beter binnen jouw interieur.

Montage van de leuning

Uiteraard is het van groot belang dat de leuning goed vast komt te zitten. Zorg voor de correcte lengte van de leuning en bepaal de juiste hoogte. Wees hierin zo precies mogelijk. Teken de hoogte van de leuning op de muur om te bepalen waar de leuningdrager moet komen. Zaag dan de leuning op de juiste lengte. Plaats vervolgens de leuningdrager en schroef hier de leuning aan vast.

Nabewerking

Een (nieuwe) muurleuning kun je vervolgens onderhouden en waar nodig opknappen. Als je deze wilt verven, zorg er dan voor dat de leuning eerst ‘kaal’ is. Probeer daarbij zo goed mogelijk oude verfresten te verwijderen met een afbijtmiddel en een schrapertje. Maak de leuning daarna goed schoon, laat haar drogen en schuur haar met de hand. Vervolgens zet je de leuning in de grondverf (bij voorkeur twee keer) alvorens haar af te schilderen. Uiteraard kun je ook kiezen voor een behandeling van olie in plaats van verf, waardoor de leuning haar natuurlijke uitstraling houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *