Daklekkage is natuurlijk super vervelend, en niemand zit daar op te wachten. Na extreem weer, met een heftige storm, is het mogelijk dat het water door kleine kiertjes naar binnen loopt. Het allerbelangrijkste is om gelijk stappen te ondernemen, zodat de schade zo beperkt mogelijk blijft. Gelukkig is dak lekkage vrij gemakkelijk te verhelpen. Welke stappen moet je ondernemen als je lekkage hebt gevonden?

Oorzaken

Simpel gezegd zijn er twee mogelijke oorzaken voor een dak lekkage. Allereerst kunnen beschadigde dakpannen niet meer al het water tegenhouden. Als deze verouderd en/of kapot zijn, dan spreekt het voor zich dat dit zorgt voor lekkage. Ook kan een slechte regenwaterafvoer leiden tot een dak lekkage. Met name bij platte daken, is het mogelijk dat het water op het dak blijft staan. Na veel regen blijft dan al het gewicht op het dak drukken, wat lekkage als gevolg kan hebben.

Lekkage Herkennen

Een dak lekkage is vooral te herkennen aan vochtplekken op het plafond. Daarbij kan het zorgen voor loslatend behang. Vaak heeft het water al een grote afstand afgelegd in de dakconstructie, en is dak lekkage niet altijd gemakkelijk op te sporen.

Wat te doen?

Om te zorgen voor zo weinig mogelijk schade aan uw dak en dakconstructie, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk handelt. Er zijn drie gemakkelijke stappen die gehanteerd kunnen worden.

Meld de verzekering

Sommige verzekeraars hebben zelfs een alarmservice, waarbij u altijd terecht kunt. Als dit het geval is, dan kunt u vaak al hulp geboden krijgen bij het regelen van snelle noodreparaties en -voorzieningen. Zorg dat u altijd foto’s van de schade maakt voor de verzekering. Op deze manier kunt u achteraf onenigheid voorkomen.

Bij een dak lekkage kunt u vaak beroep doen op de brandverzekering. In de basisdekking van de brandverzekering zit onder andere materiele schade veroorzaakt door vocht.

Voorkomen

Probeer zo veel mogelijk verdere schade te voorkomen. Hoe meer water er naar binnen lekt, hoe erger de schade wordt. De beste, en meest bekende manier om dit te doen, is om het water op te vangen. Dit kunt u doen met emmers en bakken, en eventueel dekens op de grond.

Schakel een expert in

Omdat de lekkage in het dak zit, is het vaak gevaarlijk om hier zelf achter aan te gaan. Zonder goede kennis het dak op gaan kan zorgen voor flinke problemen. Zorg daarom dat u een professional inschakelt. Een dakdekker, zoals KVS onderhoud, heeft de lekkage snel opgespoord en verholpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *